Afbeelding
Foto door CDC via Unsplash

Zonder zorgen het nieuwe schooljaar in: handige tips voor de ouders!

3 augustus 2022 om 14:08 Partnercontent

Of je kind nu vijf of vijftien is, de start van een nieuw schooljaar blijft altijd spannend. Zeker als er weer iets heel nieuws op het programma staat. Denk aan een nieuwe klas, nieuwe leerkracht(en), andere kinderen of gewoon het feit dat het weer een beetje lastiger gaat worden op school. Sommige kinderen worden hier heel zenuwachtig en prikkelbaar door. Misschien ook wel omdat de vakantie zó leuk was, dat ze eigenlijk geen zin hebben om weer naar school te gaan. Die stress is niet fijn voor je kind, maar ook niet voor jullie als ouders. Toch zal deze situatie de komende weken bij heel veel gezinnen herkenbaar zijn.

Wil jij dit jaar echt eens wat relaxter van start gaan? Zowel voor je kind als jij? Maak dan gebruik van de volgende handige tips voor een fijne start van een nieuw jaar.

Goede voorbereiding

Zodra de zomervakantie begint is het al belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Haal sportwasmiddel in huis en was alle gymkleding en eventuele sportkleding extra intensief voor het nieuwe schooljaar. Is je kind nog in de groei? Laat hem of haar de sportoutfit dan eerst even passen. Zo voorkom je dat ze het komende jaar in te korte en strakke kleding blijven lopen, zonder dat jij het weet.

Haal ook die allereerste weken van de zomervakantie al de nodige schoolspullen in huis. Denk aan een etui, multomap, broodtrommel en waterfles voor de allerkleinsten, maar ook aan kaftpapier, agenda en al het andere voor je middelbare scholier(eren). Stel deze aankopen niet te lang uit. Doe je dit in die allerlaatste week? Dan is de kans groot dat veel al uitverkocht is. Dat levert alleen maar extra stress op. Tref de juiste voorbereidingen om dit te voorkomen. Zo bespaar je jezelf en je kind heel wat extra stress.

Kom terug in het ritme

Sommige ouders wachten echt tot het allerlaatste moment om terug in het ritme te komen. Na zes weken van uitslapen en (te) laat naar bed, is het geen wonder dat de kinderen het op die allerlaatste dag van de vakantie wel heel lastig vinden om vroeg naar bed te gaan. Ook de volgende ochtend betekent dit alleen maar extra stress doordat ze enorm vermoeid zijn door het vroege opstaan en de te korte nacht slaap.

Daarom is het belangrijk om zeker een week van tevoren alweer terug in het ritme te komen. Vervroeg de bedtijd van de zomervakantie steeds met circa een half uurtje. Doe dit totdat je op de oude bedtijd terecht bent gekomen. Hoe vroeger je kind gaat slapen, hoe makkelijker het ook zal zijn om hem vroeg wakker te krijgen. Als je hier op tijd mee begint, weet je zeker dat je bij de start van het nieuwe schooljaar al in het juiste ritme zit. Zo beginnen die allereerste dagen al een stuk soepeler.

Praat erover

Merk je aan je kind dat hij erg prikkelbaar is en een kort lontje heeft? Dan is het wellicht goed om erover te praten. Bij sommige kinderen lucht het erg op als je aangeeft dat je merkt dat ze zich zorgen maken. Andere kinderen uiten dit liever op papier of door simpelweg iets te doen om het nieuwe schooljaar met vertrouwen tegemoet te zien. Denk aan het kopen van een nieuwe school outfit of boekentas. Bedenk zelf wat bij jouw kind past om een beetje extra vertrouwen en steun te geven. 

advertentie
advertentie